SAĞLIK KÖŞESİ

 

SİTEMİZDEKİ ÜRÜNLERİN BESİN DEĞERLERİ

 

PORTAKAL; Portakal besin değeri oldukça yüksek olan ve kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan bir meyvedir. Dünyanın en değerli meyveleri arasında yer alır. Portakal A ve C vitamini açısından ve ayrıca folik asit, potasyum ve lif açısından da oldukça zengindir. Portakalda bulunan C vitamini vücuda alındığında bağışıklık sistemini güçlendirir ve kişiyi dış etkenlere karşı koruma kalkanı oluşmasını sağlar.

Portakalda bulunan mineraller vücuttaki kemikleri ve dişleri korumaya yardımcı olur. B6 vitamini vücudun bölgelerine oksijen taşımak için gerekli olan hemoglobin üretimine yardımcı olur. C vitamini kişide damar sertliği oluşumunu önler. Portakal kabuğunun altında bulunan alkoloid kolesterolü düşürür. Portakalda bulunan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir vücudu dirençli kılar. Portakalda bulunan antioksidanlar ciltteki kırışıklıkları ve yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırır.

 

LİMON ; Yüksek miktarda C vitamini, potasyum, magnezyum, folik asit ve lif içerir. Ekşi tadından dolayı daha çok yemeklere eklenerek tüketilir. Bir limon günlük C vitamini ihtiyacının %50 tek başına karşılar. Limon, mide asidi üretimini arttırarak sindirimi zor gıdaların (yağlı gıdalar, kırmızı et vb.) sindirimine yardımcı olur.

 

LİMON SUYU; Kalsiyum, potasyum, C vitamini ve pektin lifi gibi zengin bir besin kaynağıdır. Bununla birlikte tıbbi öneme ve antibakteriyal özelliklere sahiptir. Ayrıca Demir ve A vitaminini önemli derecede içerir.


 NAR; C vitamini, folik asit, potasyum, lif açısından iyi bir kaynak olan ve antioksidan içeriği bakımından yeşil çaydan üç kat fazla olan nar vücut direncini sağlamaya yardımcı olur. Antioksidan özelliği yaşlanma etkilerini azaltır, parlak ve genç bir cilt görünümü kazandırır. Ayrıca düzenli nar tüketiminin prostat kanserine karşı etkili olduğu tespit edilmiştir.

Nar yiyen insanların sinir sistemi ve kemiklerinde mineral eksikliği ile bağlı sorun olmaz. İçeriğindeki zengin kalium sayesinde vücutta toplanmış fazla sıvı (ödemler) dışarı atılır. Nar kalp-damar sistemini güçlendirir. İbn Sina şöyle diyor: "Eger böbreklerinizde iltihap ve yaralar (piolenefrit, nefrit) varsa, tatlı nardan bolca tüketin, göz kaşınması sırasında ise nar şarabını sürme gibi göze çekin.” Dişeti kanamalarında, ağız yaralarında, anjinlerde, ağızdan kötü koku gelmesi durumunda nar kabuğunu veya nar çiçeğini 5 dakika suda kaynatın ve gargara yapın.

Hz. Ali (ra): "Narı zarı ile beraber yiyiniz; çünkü o, mideyi temizler.” buyurarak nar ve zarının önemini belirtmiştir.


 NAR ÇEKİRDEĞİ; Nar çekirdeğinde bulunan omega-3 ve omega-2 hücrelerde programlı hücre ölümüne yol açtığı belirtilmiştir. Nar çekirdeğinde bulunan kimyevî moleküller, tümörlü hücrelerin normal dokulara yayılmasını önlemede rol oynar.


KUMKUAT; İçerdiği yüksek besin değeriyle de turunçgiller arasında küçük mücevher olarak biliniyor. C vitamini bakımından zengin olan kamkuat, kabuğu ile beraber yenildiği takdirde gribal enfeksiyon hastalıklarını önlemede önemli rol oynuyor. Türkiye´de pek fazla bilinmeyen bu küçük mücevherin AR-GE çalışmaları Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından yürütülüyor.

 


ÜZÜM PEKMEZİ; Pekmez de kuru üzüm gibi yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Ayrıca, mineralleri yoğun olarak içermektedir. Pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır.

Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Dokuların krom içeriği hamilelikte ve yaş ilerledikçe azalmaktadır.

 

 

ZEYTİN; Zeytinde A, C, E vitaminleri, kalsiyum, protein, kükürt, klor ile değerli mineraller bulunmaktadır. Bulunan bu besinler sayesinde insan sağlığı açısından oldukça etkili bir üründür.

Kalp sağlığı ve damar sağlığının korunmasında etkili olup kalpdeki ritim bozukluklarının düzene girmesine yardımcı olur. Düzenli olarak zeytin tüketimi kolon kanserine yakalanma oranını ciddi anlamda düşürmektedir. Bunun yanısıra zeytin özellikle gözlerde retina sağlığına önemli katkılarda bulunur. A vitamini içerdiği için yaşlandıkça ortaya çıkan katarakt hastalığına iyi gelir. Yaşlılığa bağlı göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır.


 

ZEYTİNYAĞI; Zeytinyağının içinde yüksek oranda tekli doymamış yağ asitleri, E vitamini ve fenolik bileşenler vardır. Bu da bizim daha sağlıklı yaşamamızı, daha dinç ve dinamik olmamızı, daha genç görünmemizi sağlayacaktır.

Zeytin yağının bir başka yasam koruyucu etkisi de LDL nin (kötü kolestrol) oksidasyonunu azaltmasıdır. Böylece kalp krizi ve felci önlemiş olur.

Zeytinyağının içeriğindeki polifenoller güçlü antioksidanlar olup kolon kanserini önlemede yardımcı olabilirler. Keratin proteininin de oksidasyonunu önleyerek saçların yumuşak ve parlak kalmasını, tırnakların soyulmasını ve kırılmasını engeller.

 

 

 

BAL; Birçok medeniyetin yazıtlarında ve kutsal din kitaplarında kutsal veya şifalı bir gıda olduğu belirtilen balın, bileşiminde insan sağlığı için önemli birçok besin maddesinin bulunduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bal, içerdiği başta glukonik asit olmak üzere bütirik, asetik, formik, laktik, süksinik, malik, sitrik ve okzalik asitler gibi organik asitler nedeniyle asidik bir gıdadır.

Balın ülser ve diğer mide hastalıkları, kalp yetmezlikleri, çarpıntı, kemik hastalıkları, öksürük, alerji, bronşit, kansızlık, boğaz ağrısı, sinir hastalıkları, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır. Ayrıca kabızlığı giderdiği, vücuttaki kanı temizlediği, damarları genişlettiği ve kan dolaşımını kolaylaştırdığı, kalbi güçlendirdiği, yağ hazmını kolaylaştırdığı, yara ve yanıkları iyileştirdiğide bilinmektedir.

 


ELMA; Elma çok çeşitlidir. Elmanın kabuğu ince, içi ise kalın ve suludur. Olgunlaştıkça yumuşar. Vitamin ve mineral bakımından zengindir, yağ ve kolesterol içermez. C vitamin, antioksidan, bileşikler ve protein açısından zengin bir meyve çeşididir. Kış aylarında çok tüketilen bir meyvedir. Elmanın kabuğunu soymadan yerseniz çok faydalıdır, kış aylarında elma kabuğu derde dermandır. Ihlamur ile kaynatıldığında göğsü yumuşatır, öksürüğü keser, balgam söktürür, kan şekerini düşürür, bunun gibi birçok yararı vardır. 


Elma düzenli tüketimlerde;


· Kanseri önler

·Bağışıklık sistemini destekler

·Diyabet kontrolü sağlar

·Kan şekerini kontrol eder

·Diş bakımı yapar

·Astımı tedavi eder

·Kalp hastalıklarını önler

·Kolestrolü düşürür

·Kemik sağlığını korur

·Görme kabiliyetini geliştirir

·Cildi güzelleştirir

·Alzheimerı önler

Beyin sağlığını arttırır.

 

 

 

AVOKADO; Büyük çekirdekli ve yeşil kabuklu bir meyvedir. Lezzetli olması için yumuşak olması gerekir, olgunlaşmamış olanlar sert ve acı olacaktır. Avokado, zengin kremalı bir tada sahip, armut biçimli bir meyvedir. Hasat zamanı Eylül ayından Haziran ayına kadar sürer. Çiğ olarak salatalarda kullanılır.

Olgunlaşması için oda sıcaklığında beklemelidir, Hızlı olgunlaştırmak isterseniz Elma ile aynı ortamda bekletebilirsiniz. Olgunlaşma süresi 3-7 gün arası değişebilir, olgunlaştığını yumuşadığını veya salladığınızda ortasında ki çekirdeğin sesini kontrol ederek anlayabilirsiniz, geç olgunlaşması için buzdolabında saklayınız.

 

Avokado faydaları;


İyi yağlar, vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve fitoterollerin zengin bir kaynağı olan avokado özellikle kalp, sindirim, kanser, göz ve cilt sağlığına sayısız faydası olan bir meyve olarak bilinir.

Yüksek yağlı olduğu için kilo aldırdığı düşünülür, ancak avokado, tereyağı ve diğer yüksek kalorili diyet öğelerine kıyasla daha az kalori içerir. Yağ içeriğinin çoğu, sağlık için faydalı olan fitoteroller gibi benzersiz kaynaklardan geldiği belirtilir.


 

Araştırmalara göre Avokadonun faydaları;


·Sindirime yardımcı olur

·Görmeyi geliştirir

·Hipertansiyona karşı mücadele eder

·Kan basıncını düzeltir

·Cilt ve saç bakımı

·Böbrek sağlığı

·Karaciğeri korur

·K vitamini eksikliğini önler

·Kanseri önleyici özelliği vardır, meme kanseri ve prostat kanseri olmak üzere

·Yaşlanma karşıtı olduğu belirtilmiştir.

 

Biz ürünümüz size düzgün gelmesi için olgunlaşmadan gönderiyoruz. Hasat zamanına göre Avokadonun cinsi değişebilir.

 
 
 

YAZIR KURU ÜZÜMÜ; Yörede çok bilinen, organik olarak ve susuz yetiştirilen, kendine has aroması ile özgün bir meyve olan Yazır üzümünden elde edilmektedir. Sadece Yazır Köyünde verim alınabildiği için üretimi çok sınırlı olan üzüm ulusal pazara açılamıyor. Gizli kalmış lezzetlerden bir tanesidir. Ağustos ve Eylül ayında olgunlaşan üzümler toplanır. Yazır köyünün kuru havasında doğal halde kurutulur.

 

Bol miktarda vitaminler, lifler ve mineraller içerir. Karaciğeri arındıran en etkili besinlerden biridir. Günlük 21 adet kuru üzüm yemenin faydaları saymakla bitmez. Güçlü antioksidan içeren besinlerin başında gelen üzümün kuru halinin vücuda birçok faydası vardır.

Geceden 1 bardak suya 21 kuru üzüm ıslatarak sabah içilmesinin faydaları saymakla bitmez.

Aç karna kuru üzüm suyu içmenin detoks özelliği vardır ve antioksidan bakımından çok fazla lif içerir, sindirimi kolaylaştırır, aynı zamanda yemek borusu, mide ve bağırsaklardaki biriken toksin kalıntıları da dışkı ya da idrar yolu ile vücuttan atar. Kolesterolü düşürür, damar tıkanıklığını da önleyerek kalp rahatsızlığının yaşanma olasılığını azaltır.

Bağışıklığı güçlendirir.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.